Spanska tapas
Tapas är en av Spaniens viktigaste matkultur, och finns oftast på menyerna. Du kan välja att äta någon enstaka till förrätt, eller också beställer du in 3-4 olika rätter till huvudrätt. Här har vi samlat några av våra tapasfavoriter.
- Cordero ska du beställa om du är sugen på lamm. I Spanien heter det "cordero" och tillagas så att det blir gastronomiska fyrverkerier.
- Gambas al ajillo är räkor som steks i olja tillsammans med massor av vitlök och ett stänk sherry eller cognac.
- Jamón Serrano är lufttorkad skinka från norra Spanien som efter ett års hängning är klar att avnjutas – en populär delikatess. På en tapasbar ses ofta skinkan hänga från en krok i taket.
- Papas arrugadas con mojo är små färskpotatisar som serveras med en het vitlökssås.
- Pimientos de padrón är de små rostade gröna paprikor som steks i olja och serveras med salt.
- Tortilla är den välkända spanska omeletten och finns i hur många varianter som helst, oftast med potatis som bärande ingrediens. Vill du ha en vanlig äggomelett ska du beställ en "tortilla francesa".
Spanska klassikern paella
En annan spansk favorit är paella! Rätten är en av Spaniens mest kända maträtter, och består oftast av ris som tillagas tillsammans med kött, fisk, musslor och räkor och som kryddas med saffran. Vissa serverar även paellan med chorizo, gröna ärtor och paprika.
Papas arrugadas och mojo
De flesta måltider innehåller papas arrugadas, som består av potatis som kokats med en stor mängd havssalt, som ger en läckert intensiv smak. Förutom att förstärka smaken ger denna process också potatisen ett lustigt utseende genom att saltet skrynklar till skalet för att sedan lägga sig som ett lager ovanpå.
Det vanligaste är att papas arrugadas serveras med mojo, en kanarisk sås som finns i olika varianter. Den röda är gjord på paprika och chili och är lite starkare medan den gröna är lite mildare i smaken och har inslag av koriander.